Zelfsturing & Leiderschap: verdraaide organisaties Wouter t’Hart

Het boek ‘Verdraaide Organisaties’ gaat over het vinden naar de balans tussen de systemen en de mensen. en hoe je deze elkaar kan laten versterken. Vanuit ‘de bedoeling’ werken is blijkt een nuttig als essentieel onderdeel te zijn om in veranderende tijden je duurzaam te kunnen organiseren

Mythe 

Wouter maakt op een eenvoudige manier duidelijk hoe organisatie de mythe van beheersbaarheid nastreven.

basismodel-buitennaarbinnen-1024x767.jpg

De meeste organisaties streven ernaar dat hun structuur/ regels/ werkwijze (systeemwereld) helemaal af zijn dat dan de werkelijke wereld/ de praktijk (leefwereld) de goede dingen gedaan worden. De gangbare denkwereld gaat van buiten naar binnen.  Dat klinkt logisch echter in de praktijk zie je dan rare voorbeelden zoals:


Bonnenquota bij de Politie, het doel is meer gezag en eerbied voor de wet. Het gevolg is dat de agent i.p.v..  kijken wat de beste interventie is nu bekeek wat er nodig is om zijn quotum te halen.


basismodel-binnennaarbuiten-1024x973.jpg

In ons privéleven hebben we de pijl wel vaak andersom staan. Daarin starten we vanuit de bedoeling, ons intentie het ankerpunt wat wij willen bereiken in het leven, vervolgens maken we daarop gerichte keuze wat wij zien en ervaren in de leefwereld en welke systemen wij daarvoor nodig hebben.

Keer op keer blijkt vanuit de bedoeling organiseren zoals bij Apple, Buurtzorg, Humanitas dat dit leidt tot hogere klantwaardering, een grotere medewerker tevredenheid en veel betere financiële resultaten

Interesse voor de bedoeling of voor het systeem

stripje-interesse.png

In dit boek word ook helder vormgegeven wat het systeem denken in de praktijk voor impact heeft.

  • Strip 1 is het systeem ondersteunend aan de professional die ook volledig aandacht heeft voor de klant
  • Strip 2 Het systeem word belangrijker waardoor de professional zijn aandacht moet verdelen, ten koste van de leefwereld/de klant
  • Strip 3 Een mooi voorbeeld hiervan is de sketch vanuit Little Britain waarin de professional alle interesse op het systeem legt en de bedoeling en de klant totaal uit het oog heeft verloren

Handige tools

Het boek bied tools (performance cirkel, ontwikkelbloem) waarin je gericht aan de slag kan gaan als team en organisatie om meer vanuit de bedoeling te werken. De praktische voorbeelden geven meer inzicht hoe het werkt in de praktijk, echter blijft het wel een theoretisch boek die op hoofdlijnen uiteenzet welke veranderingen er mogelijk zijn.

Conclusie:

Omgedraaide organisatie geeft een heldere weergave van iets wat we in de dagelijkse praktijk vaak zelf ervaren. Namelijk waarom gedragen we ons zo anders op het werk dan privé. Wat maakt dat we dingen op het werk doen (systeem) waarin we niet weten waarom we deze doen en zelfs er soms niet prettig bij voelen of niet mee eens zijn.

Een aanrader om te lezen en zelf de eerste stappen te zetten om te werken vanuit jouw persoonlijke verlangen/ bedoeling.

Voor de samenvatting van het boek van Wouter zelf zie http://verdraaideorganisaties….