Onderzoek update: Er zijn Resultaten & resultaten

Het seizoen is al weer 7 rondes oud, waarin Coníche Topvolleybal Zwolle nu op een 8ste positie staat. Met 9 sets voor en 19 tegen kan je zeggen dat dit het een slecht resultaat is.

“Een verklaring voor dit beeld is dat Coníche Topvolleybal Zwolle na het winnen van de eerste competitiewedstrijd (thuis met 3-1 tegen Zaanstad) zes maal verloor. Bij drie van de zes nederlagen waren de tegenstanders een maatje te groot. De andere drie verliespartijen zijn 3-2 nederlagen, door te veel onnodige fouten aan het einde van sets werden de wedstrijden uit handen gegeven. Met iets meer mentale hardheid en doortastendheid in het spel had Coníche Topvolleybal Zwolle het zich na zeven competitiewedstrijden een stuk gemakkelijker kunnen maken in het verdere verloop van de competitie.” Lourens van der Linden

De statistieken

Wanneer je de statistieken van de Nevobo erbij pakt staat Coniche Top Volleybal Zwolle met de service op de 2de positie, met de passing 5de, aanvallen 8ste, blokkering 7de, aantal punten gescoord 4de en het overall cijfer als team staan we zelfs op nummer 1 (6,4). Dit geeft weer een heel ander beeld. (bron Nevobo)

“Als topsporter wil je altijd winnen. Zo heb je dat geleerd en dat verwachten mensen ook van je. En ondanks dat verliezen en het gevoel na een verloren wedstrijd nooit went, leren we er wel anders mee om te gaan door onze unieke manier van werken. Dit betekent niet dat we niet voor winst gaan. Absoluut wel. Ook dit doen we door middel van onze W1NNEN methode en hiermee gaan we in de tweede helft van het seizoen stappen omhoog zetten, waarbij het resultaat zou kunnen zijn dat we meer punten gaan pakken.” Jelle Hilarius

Zelfsturing resultaten

Vanuit ons onderzoek richten we op een heel ander resultaat namelijk in hoeverre de drivers zelfsturing impact hebben op de wedstrijd. Van 12 coaches i.p.v. 1 onderzoeken we hoeverre de interventies van het team op de opstelling impact heeft op het resultaat.

De uitkomsten daarin laten een mooi beeld zien van de effecten:

1.      Hoge draagvlak voor de opstelling & interventies. Er is een boven gemiddelde gedragenheid in het team (7,75) over de opstelling waarin verlies of winst geen impact lijkt te hebben op het draagvlak.

2.       In de eerste 4 wedstrijden zijn de interventies (wissels en time-outs) bij CTVZ 17% effectiever dan die van de tegenstanders. (overige 3 wedstrijden zijn nog in onderzoek)

Vanuit de data lijkt de suggestie te komen dat de interventies; opstelling door de teamleden zelf en vooraf wissel strategieën met het team te beslissen, zorgen ervoor dat er meer draagvlak en hogere impact in het veld is.

In samenwerking met Windesheim zullen we begin 2018 de eerste whitepaper en inzichten presenteren. Heb je interesse voor dit event meld je dan aan via info@zelfsturen.com

Volgende week volgt er weer een update over de bevindingen van het onderzoeksteam. Lees meer over onze bevindingen op https://bit.ly/2BfVnfb en op https://www.zelfsturen.com/research

Groet

Nicolas, Amber, Jelle & het onderzoeksteam