Waarom zelfsturing werkt: 1 simpele formule

Veel organisaties in Nederland zijn bezig met vormen van zelfsturing in te voeren. Wereldwijd is deze trend ook in opmars waren er in 2012 nog maar 2% van alle organisaties zelfsturend nu is dat al 8% -10% (bron).

Waarom zelfsturing? 

Belangrijkste reden voor veel organisaties is omdat zelfsturing simpelweg het werk leuker en uitdagender maakt en dat het meer rendement oplevert dan de oude industriële manier van organiseren.  Vanuit onze ervaringen en de onderzoeken die in de markt gedaan zijn is er een simpele formule die van toepassing is:


Zelfsturing formule: duidelijke zingeving (toegevoegde waarde) + meer autonomie verhoogt de ruimte om meer talenten te benutten dit geeft meer werkgeluk  = Hogere rendement 


De formule is onderbouwd met bekende onderzoeken vanuit het veld. Hieronder staat de onderbouwing in 3 delen: 1) zingeving, 2) autonomie, 3) Talent.


formule-zingeving.png

formule-zelfsturing-autonomie.png

formule-talent.png

Klink simpel, waarom werkt slecht 10% van de bedrijven zelfsturend

De berekening mag dan wel simpel zijn, maar het daadwerkelijk implementeren van een vorm van zelfsturing is vaak moeilijker. De reden is dat we vooral (nog) niet weten hoe we dat kunnen doen. Vanuit onze opvoeding op school hebben we een cultuur van opdrachten volgen meegekregen die aansluit op het bedrijfsleven. Met je leraar of lerares als manager. Dat zit zo ingebakken dat we het zelfs in onze vrije tijd doen.

Om hierbij te helpen hebben we een als zelfsturen een werkboek ontwikkelt in onze bibliotheek kan je het boek bestellen. (link)

Meer informatie:

Heb je vragen of wil je meer informatie neem contact op met:

foto-2.png

Nicolas Smoolenaars

Tel: 06 40 393757

e-mail: nicolas@zelfsturen.com

Op ons onderzoekforum hebben we de onderzoeken beschreven en de bronnen erbij vermeld.