Rondetafel over zelfsturen

pvko-2.png

Wat hebben SNS, Landal GreenParks, Vibes Consultancy, Rotterdam The Hague Airport, Aegon, ABN AMRO, Blokker, Top Volleybal Zwolle en Vandebron met elkaar gemeen?

Een gedeelde interesse in hoe je meer werkplezier en autonomie kunt creëren binnen je organisatie

Het Platform voor Klantgericht ondernemen heeft ons van Zelfsturen.com uitgenodigd om meer te vertellen over wat autonomie en werkgeluk voor impact kan hebben voor organisaties. Zoals in de romans rondom Arthur en zijn ridders werd er een heuse ronde tafel sessie georganiseerd waarin het delen van kennis en ervaringen centraal stond. De deelnemers aan deze Ronde Tafel, afkomstig van SNS, Landal GreenParks, Vibes Consultancy, Rotterdam The Hague Airport, Aegon, ABN AMRO, Blokker, Top Volleybal Zwolle en Vandebron,  hebben vee interessante cases, vragen en inzichten gedeeld met elkaar.

·       Overbruggen van de gap tussen de wens van het management en de medewerkers?

·       Hoe zorg ik ervoor als directie dat mijn teams meer durven te experimenteren?

·       Kunnen High-performing teams ontstaan in een tijdelijk team gericht op 1 project?

In al deze vragen en meer hebben we onszelf verdiept. Een middag was uiteraard te kort om alles op te lossen, maar we hebben interessante bevindingen met elkaar besproken.

Bevinding 1) Wanneer je betrokkenheid wilt van je werknemers maak ze dan ook deelgenoot/eigenaar van de droom/visie van je organisatie

De case van Top Volleybal Zwolle bewijst dit. Het is het eerste zelfsturende topsportteam ter wereld. Voor hen is het een reis met vele uitdagingen, waar het team elke dag opnieuw van leert. Centraal staat dat zij iedere dag hun droom, hun verlangen, centraal zetten in alles wat ze doen. Verlangen-gebaseerd sporten noemen ze dit. Deze W1NNEN manier van werken zorgt ervoor dat men intrinsiek gemotiveerd is om het maximale uit hun ontwikkeling te halen. Het effect is indrukwekkend: met het laagste budget al 2 jaar een stevige middenmoter in de eredivisie.

Bevinding 2) Wanneer je eigenaarschap wilt van je werknemers, maak ze dan ook eigenaar van hun uitdaging i.p.v. zelf eigenaar te blijven van jouw probleem.

Het dilemma in deze discussie was: hoe ga je als team, afdeling en organisatie om met het feit dat er continu hogere prestaties van je worden verwacht en de budgetten steeds lager zijn?

Vanuit onderzoek & common sense is het antwoord heel helder: geef de vrijheid en verantwoordelijk aan je medewerkers. Medewerkers in een zelfstandige werkomgeving zijn gelukkiger (6,7 versus 7,7 blijkt uit onderzoek van I&O research) en gelukkige medewerkers zijn 15-31% productiever (Onderzoek Warwick). Het effect is dat organisaties met meer autonomie vanaf 20% meer rendement genereren dan traditionele organisaties (LRN onderzoek).  Lees meer op ons onderzoek forum.

Bij SNS bewijst men dit in de praktijk, bijvoorbeeld door de uitdaging van een kostenoverschrijding niet bij het MT te houden, maar samen met de afdeling stapsgewijs op te pakken. Uiteindelijk hebben zij een kostenreductie van 25% gerealiseerd. Door een agile werkwijze van, voor en door de medewerkers en meer autonomie in het werk (zelfroosteren) wordt het menselijke potentieel meer benut en daarmee ook meer rendement behaald.

Bevinding 3) Vertrouwen, veiligheid en intrinsieke motivatie zijn de hoekstenen van meer autonomie.  

De peer-to-peerdiscussie van de deelnemers leverde waardevolle inzichten op. Zoals de randvoorwaarden voor succesvolle implementatie van zelfsturing:

·       Vertrouwen: als leidinggevende heb je vertrouwen in je werknemers. Wanneer ze thuis bevoegd genoeg zijn om de rekeningen te kunnen betalen, kunnen ze dit ook op het werk doen. Schakel over van controleren naar het ‘in control’ brengen (besturen).

·       Veiligheid: Inhoud is logisch, oprechte interesse in de ander (empathie) en authenticiteit zijn een voorwaarde.

·       Intrinsieke motivatie: Wat is de droom of visie van je organisatie en waar overlapt deze met de ambitie van je medewerkers? Ga het gesprek aan en zoek de common ground!

Buiten de hierboven genoemde randvoorwaarden zijn er nog een aantal factoren die meespelen. Denk aan de tijd die nodig is om de organisatieverandering geïnternaliseerd te krijgen, de wil en het commitment van het C-level, maar vooral ook de energie bij kleine groepjes mensen om de regie te pakken. Andere sleutelwoorden voor high performing zelfsturende teams zijn: verlangen, talent, het doorbreken van de formele structuren en discipline. (#W1NNEN)

Kortom: dat zelfsturing tot high performance kan leiden bewijzen diverse organisaties, waaronder het team van Top Volleybal Zwolle. Het is het eerste zelfsturende topsportteam ter wereld. Het is een reis met vele uitdagingen, en vele beloningen. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen van al deze bedrijven? Deze kun je volgen in onze community.

pvko.png